Scotland di Brink of Greyhound Racing Ban
toto

Scotland di Brink of Greyhound Racing Ban

Momentum politik sedang berkembang di Scotland untuk larangan langsung terhadap perlumbaan anjing greyhound, dan keputusan boleh dibuat sejurus Toto SGP esok.

perlumbaan anjing greyhound
Stadium Thornton Greyhound di Fife, di atas, ialah trek perlumbaan anjing  greyhound terakhir Scotland yang masih hidup. Tetapi hari-harinya mungkin terbilang. (Imej: Rekod Harian)
Sebuah suruhanjaya parlimen dijangka menyampaikan “syor penting” mengenai masa depan sukan itu kepada kerajaan Scotland di Holyrood pada hari Rabu. Jika suruhanjaya itu mengesyorkan larangan, kerajaan mungkin akan menggerakkan roda itu.

Scotland dijangka menjadi negara pertama di UK yang mengharamkan sukan itu, yang akhirnya boleh mencetuskan negara lain dalam kesatuan itu untuk mengikutinya, menurut The Times of London.

UK mempunyai 25 trek lumba anjing, yang sebahagian besarnya berada di England.

Hari Anjing Perlumbaan
Perlumbaan anjing greyhound Scotland telah menurun sejak zaman kegemilangannya pada tahun 1930-an dan 1940-an. Hari ini, negara ini hanya Keluaran Sydney mempunyai satu trek, Stadium Thornton Greyhound di Fife, yang tidak dikawal. Ini bermakna ia tidak mempunyai ujian dadah mandatori dan doktor haiwan tepi jejak.

Stadium terkawal terakhir di negara ini ialah Shawfield di South Lanarkshire. Ia tidak dibuka semula selepas penutupan COVID-19.

Petisyen untuk menamatkan perlumbaan anjing greyhound di Scotland telah menerima lebih 130,000 tandatangan.

Kempen untuk mengharamkan sukan ini diterajui oleh Scotland Against Greyhound Exploitation (Sage), dengan sokongan daripada pelbagai badan amal haiwan, termasuk The Dogs Trust, Scottish SPCA, RSPCA, dan Blue Cross.

Mereka menunjukkan statistik daripada Lembaga Greyhound Great Britain (GBGB) bahawa lebih 3,000 anjing lumba mati dari 2017 hingga 2020, dengan anggaran 18,345 cedera dalam tempoh yang sama. GBGB menekankan statistik juga termasuk anjing yang mati akibat penyakit jangka panjang atau sebab semula jadi.

‘Diubat, Dibuang’
“Kami percaya bahawa [esok] mereka akan berkata kami fikir [perlumbaan anjing greyhound] harus diharamkan di Scotland. Rabu adalah penting. Jika mereka keluar dan mengharamkannya, kerajaan perlu bertindak ke atasnya. Saya berasa sangat optimis.,” kata pengerusi Sage Gill Docherty kepada The Times.

Jika anda menghilangkan semua kebimbangan tentang cara ia disimpan, bahawa ia dibius, bahawa ia dibuang pada akhirnya, anjing masih akan mati di landasan. Anda tidak boleh membuang risiko itu, jadi ia perlu pergi,” tambahnya.

Pemilik trek perlumbaan Thornton, Paul Brignal berkata, “Sage terus memberitahu tentang terdapat 18,000 anjing yang cedera dan 3,000 kematian tetapi kami hanya mempunyai kira-kira 70 ekor anjing lagi dalam perlumbaan. Kami mengalami dua kecederaan serius dalam setahun ini dan seekor anjing mati. Tetapi kemalangan boleh berlaku dalam setiap sukan.”

Kematian di AS
Di AS, perlumbaan anjing greyhound adalah sukan yang hampir mati dalam lebih daripada satu cara. Pada 2018, Florida, yang pernah menjadi pusat perlumbaan anjing di Amerika, mengundi dalam referendum awam untuk menghentikannya HK Hari ini  sepenuhnya selepas 31 Disember 2020.

Arkansas, West Virginia, dan Iowa adalah satu-satunya negeri yang masih membenarkan perlumbaan dan pertaruhan anjing greyhound komersial. Arkansas dan Iowa telah memutuskan untuk menghentikan perlumbaan secara berperingkat pada akhir tahun ini.