Laporan Penembak Palsu Lapangan Terbang Las Vegas Menyebabkan Panik, Mengendalikan Penerbangan
Uncategorized

Laporan Penembak Palsu Lapangan Terbang Las Vegas Menyebabkan Panik, Mengendalikan Penerbangan

Kepanikan besar-besaran berlaku ke atas seorang penembak aktif di Lapangan Terbang Antarabangsa Harry Reid di Las Vegas pada 4:30 pagi Ahad. Tiada penembak, hanya bunyi yang kuat di Terminal 1 disebabkan oleh seseorang yang ditahan polis.

Papan tanda Lapangan Terbang Antarabangsa Harry Reid Las Vegas
Papan tanda menyambut pelancong di Lapangan Terbang Antarabangsa Harry keluaran SGP Reid di Las Vegas, di atas. Lapangan terbang itu menjadi lokasi panik pada pagi Ahad berikutan laporan palsu mengenai penembak aktif. (Imej: Lapangan Terbang Antarabangsa Harry Reid)
Namun begitu, ratusan pengembara lari menyelamatkan diri melalui pintu keluar dan pusat pemeriksaan TSA. Ini menyebabkan penerbangan dibatalkan, kerana terminal ditutup dan dibersihkan. Tiada kecederaan besar dilaporkan.

Menurut tweet dari Jabatan Polis Metropolitan Las Vegas, bunyi bising itu dicipta oleh “subjek yang tidak dikawal” yang telah ditahan. Polis tidak menyatakan apa, jika ada, pertuduhan yang mereka hadapi.

Video dramatik yang disiarkan oleh pengguna Twitter menunjukkan penumpang ketakutan berlari dari pintu masuk ke pintu keluar. Laporan lain mengatakan beratus-ratus meninggalkan beg mereka dan bergegas ke arah pusat pemeriksaan TSA, di mana keselamatan tidak menghalang mereka, dan ke arah pintu pagar.

Lapangan terbang itu menghantar nota mengenai penggera palsu pada pukul 6 pagi tadi. Mereka kemudiannya menulis tweet bahawa pengembara harus “menjangkakan kelewatan” kerana semua penumpang telah dikeluarkan dari Data SGP terminal dan disaring semula di pusat pemeriksaan keselamatan. Sehingga jam 9:30 pagi, Flightaware.com melaporkan bahawa 111 penerbangan telah ditangguhkan dan 26 lagi dibatalkan akibat kekecohan lapangan terbang.

Pergolakan Sosial
Panik terhadap bunyi bising awal itu dikuatkan dengan berpuluh-puluh siaran media sosial yang muncul untuk mengesahkan khabar angin palsu itu.

“Saya berada di Lapangan Terbang Las Vegas. Semua penerbangan berhenti. Penembak aktif di TSA,” tweet Joe Hall pada 4:50 pagi

Ramai yang lain menggunakan media sosial untuk menyiarkan reaksi dan pengalaman mereka, sebelum dan selepas penggera palsu diumumkan.

Sepatutnya penembak di pintu b di lapangan terbang Las Vegas. Saya selamat. Tidak tahu apa yang sedang berlaku. Kami semua bergegas melalui TSA,” pengguna outkastz tweet pada 5:15 pagi

” Situasi penembak aktif di lapangan terbang Las Vegas pagi ini sangat mencemaskan dan menakutkan,” tweet pengguna Jesa Belle pada 6:20 pagi Togel SDY “Semua orang kini dihantar keluar dari lapangan terbang untuk mendaftar masuk semula.”

Panik Lapangan Terbang Kini Menjadi Perkara
Panik menembak lapangan terbang menjadi ciri malang kewujudan moden.

Kepanikan yang sama berlaku di Harry Reid pada April 2022 selepas beberapa dentuman kuat disebabkan oleh peranti vape yang terlalu panas dan meletup semasa dicas di terminal.

Pada bulan April, berpuluh-puluh orang melarikan diri dari Lapangan Terbang Boston Logan dalam keadaan panik kerana pakej yang mencurigakan yang ternyata merupakan konsol permainan video Playstation.